Landen – Vakantiewoning

STATION RACOUR: Deze prachtige realisatie kadert in een herbestemmingsproject van het historische treinstation van Racour, deelgemeente van Landen. Op deze site is het oude gerestaureerde station te vinden waarin de privé-woning en een gastenverblijf zijn gevestigd. Op het domein staan 2 authentieke treinwagons te pronken die eveneens dienst doen als vakantiewoning. De realisatie van HHH is van belang in het kader van een moderne uitbreiding met een knipoog naar de trekkershut (vroeger ‘le batiment du piocheur’),  het verleden en het historisch kader.

 

Toelichting van Ir. Arch Pieter Meuwissen van lava architecten:

Het nieuwe project gaat de dialoog aan met zijn context, nl. het naastliggende gerestaureerde ‘logiment de piocheur’ en het stationsgebouw door hetzelfde structuurprincipe over te nemen, nl. een houten skelet met een gevelinvulling. De vergroting heeft de verhouding volgens  de gulden snede. Deze verhouding is toegepast op zowel de gebouwelementen als het grid van het skelet en geeft: houten kolommen: 14/14cm wordt 23/23cm, travée maat: 101cm wordt 163,4cm, breedte vakantiewoning: 318cm wordt 514cm. De lengte van de vakantiewoning wordt dan weer bepaald door de breedte/lengte verhouding van het stationsgebouw: 1/4