phone

014 26 42 00

Wat voorafging...

Hermans Hout & Habitat, gevestigd te Westerlo, werd opgericht in 2003 door Jan Hermans (°1970). Hij is Industrieel Ingenieur Bouwkunde van opleiding en volgde aansluitend een postgraduaat Monumenten- en Landschapszorg.

Met deze bagage leidde Jan Hermans eerder een bedrijf dat voornamelijk actief was in restauratie van monumenten, meerbepaald restauratie van historische eikenhouten vakwerkgebouwen.

Hermans Hout & Habitat is momenteel actief in twee gespecialiseerde houtbouw-methoden:

  • Bio-Ecologische Houtskeletbouw voor woningbouw, van Laag-Energie tot Passief
  • Vakwerkbouw voor de eikenhouten bijgebouwen zoals tuinhuizen, carports, schuren, poolhouses,...

 Zaakvoerder Jan Hermans komt nochtans niet uit een bouwondernemersmilieu. Als zoon van een dierenarts werd Jan Hermans in zijn jeugdjaren eerder geconfronteerd met het landbouwleven en alles wat daar rond hing. Als kleinzoon van een ondernemer in de fruitsector was het tuinbouwgebeuren hem ook niet onbekend. Zijn ouders hadden daarbuiten wel aandacht voor traditie, kunst en waardevol erfgoed. Vandaar is waarschijnlijk de interesse ontstaan in historische gebouwen. Nog tijdens zijn studies werkte hij eigenhandig mee aan de bouw van een traditioneel houten vakwerkhuis. Later heeft hij dan resoluut gekozen voor de houtbouw-technieken.

Nog vóór de baksteen zijn intrede deed, had Vlaanderen een rijke traditie in eikenhouten vakwerkbouw. Deze traditionele bouwmethode moet zeker bewaard blijven als getuige van ons bouwverleden, maar Jan Hermans besefte al snel dat dit voor de moderne woningbouw geen toekomst heeft.

 Uit oogpunt van een 'ecologische en duurzame bouwmethode' en een 'gezond woonklimaat' startte Hermans Hout & Habitat als eerste in Vlaanderen met de ontwikkeling van 'Bio-Ecologische Houtskeletbouw'. Een gedurfde zet, daar deze houtbouwmethode absoluut ongekend was. De eerste jaren was het vooral opboksen tegen de standvastige baksteenindustrie.

Hermans Hout & Habitat heeft ondertussen een belangrijke plaats verworven als houtbouwer. Met 9 arbeiders en 2 tekenaar-projectleiders blijft het bedrijf bewust kleinschalig, maar toch modern en vooruitstrevend. Zo kan het gemakkelijk inspelen op de individuele woningbouw met dikwijls eigenzinnige architectuur-ontwerpen voor de individuele klant. Dat het bedrijf kleinschalig blijft, wil niet zeggen dat het de moderne technologie terzijde laat.

Van bij de oprichting van zijn bedrijf was Jan Hermans bewust van de voordelen van degelijke software als voorbereiding voor het maken van de houtbouwstructuren. Het aandeel van het tekenwerk werd ondertussen zodanig belangrijk dat het bedrijf twee full-time tekenaars-projectleiders in dienst heeft. Dit vertaalde zich onmiddellijk naar efficiëntie en rendabiliteit op de werkvloer en een kleinere foutenlast bij de uitvoering. De kans op fouten wordt ook enorm teruggedrongen doordat alles in eigen beheer wordt uitgevoerd:  voorbereiding, tekenwerk, prefabricage in het atelier en montage op de werf.

Hermans Hout & Habitat bvba - Zone Reme 10, 2260 Westerlo - Tel. 014 26 42 00 - info@H3.be - www.houtskeletbouw.be

© 2013 Hermans Hout en Habitat - alle rechten voorbehouden.

Mixed by Aroma Communicatie.