phone

014 26 42 00

Technische informatie over uw houtskeletbouw

venster op een bio-ecologische bouw
venster op een bio-ecologische bouw

Het bouwen van een bio-ecologische houtskeletbouw is een zeer milieubewuste keuze. Door gebruik te maken van de juiste materialen in de juiste samenstelling en opbouw wordt een systeem gecreëerd dat alle aspecten omvat om een gezonde, energievriendelijke en milieuvriendelijke woning te bouwen.

De gebruikte materialen voldoen aan een aantal belangrijke criteria:

  • Ze scoren zeer goed in de levens-cyclus-analyse (LCA); vanaf productie over transport tot recyclage vergen ze weinig energie.
  • Ze zijn gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen
  • Ze zijn niet schadelijk voor mens en milieu bij gebruik of bij recyclage
  • Ze zijn dampopen en dragen dus bij tot een 'ademende woning'

Het gebruik van deze materialen volgense de juiste opbouw leidt tot volgende eigenschappen:

Waterdicht en winddicht

Langs de buitenkant van het houtskelet wordt gebruik gemaakt van een dampopen en tevens isolerende houtvezelplaat in diktes van 18 tot 60 mm, naargelang de vereiste isolatiegraad. Deze is tegelijk waterdicht én winddicht. Waterdichtheid is een voor de hand liggende eis en gemakkelijk te begrijpen. Winddichtheid is belangrijk om de isolatiegraad te vrijwaren. Vergelijk dit met de wind die door uw wollen trui blaast. De trui zal zijn functie van isolator verliezen.

Koudebrugvrij en kierloos

De isolerende houtvezelplaat wordt over het ganse houtskelet aangebracht en voorkomt dus koude-bruggen (= plaatsen in de structuur die slecht of niet geïsoleerd zijn en waardoor de isolatiegraad sterk gereduceerd wordt).

Het 4-zijdige tand-groef van deze plaat voorkomt bovendien kieren. Ook de isolatie wordt kierloos aangebracht door de inblaastechniek van papier-vlokken.

Brandveilig en chemie vrij

Door de hoge brandweerstand van gipsvezelplaten voldoet de houtskeletbouw aan hoge eisen inzake brandweerstand. Ook de andere gebruikte materialen hebben testen ondergaan en voldoen aan strenge Duitse normen. Door de specifieke dampopen opbouw van vloeren, muren en daken is het -ook volgens de Duitse norm- veelal onnodig om de houten materialen te impregneren tegen insekten en schimmels op voorwaarde dat hout wordt toegepast van hogere kwaliteit. Op vraag van de klant kan constructiehout onbehandeld worden toegepast.

Luchtdicht en dampopen

De binnenzijde van het houtskelet wordt steeds voorzien van een luchtdichte beplating die tevens dienst doet als uitstijving. Alle aansluitingen en overgangen tussen muren en vloeren worden luchtdicht uitgevoerd met behulp van de juiste folies en tapes. De luchtdichtheid belet dat door drukverschil tussen buiten en binnen de warme binnenlucht in de isolatie gezogen wordt en daar kan condenseren. De dampopen structuur van alle materialen zorgt voor vochttransport (in de vorm van damp) doorheen de materialen zodat geen ophopingen van vocht ontstaan. Cellulose-materialen hebben trouwens de eigenschap dat ze veel vocht kunnen bufferen en deze weer afstaan bij drogere lucht, zodat een constante binnenvochtigheidsgraad ontstaat.

Duurzaam en warm

Houtskeletbouw is de enige mogelijke manier om goed en voldoende te isoleren zonder dat de constructieve eisen in gedrang komen. In combinatie van een goed ventilatie-systeem kan van 'overisoleren' geen sprake zijn.

Zomerkoel en stil

Cellulose-materialen beschikken over een laag temperatuursgeleidingsvermogen. Ze houden dus in de zomer de hitte buiten. Het zijn daarenboven uitstekende geluidsisolatoren.

Hermans Hout & Habitat bvba - Zone Reme 10, 2260 Westerlo - Tel. 014 26 42 00 - info@H3.be - www.houtskeletbouw.be

© 2013 Hermans Hout en Habitat - alle rechten voorbehouden.

Mixed by Aroma Communicatie.